2 ani

per person /

Free

Home Courses

Artă fotografică

Artă fotografică

Teacher

GHEORGHE PANĂ IULIA

Category

Arte vizuale

Course Attendees

Still no participant

Course Reviews

Still no reviews

De la Poză la Fotografie               

„Fotografia nu e ca pictura; există o fracțiune de secundă de creativitate. Ochiul tău trebuie să vadă compoziția ca o expresie a ceea ce iți oferă viată și tu trebuie să intuiești când să declanșezi aparatul. Acesta este momentul de creativitate al fotografului... Oop! Momentul! Dacă l-ai ratat, e pierdut pe vecie!” Acestea sunt cuvintele marelui fotograf Henri Cartier-Bresson dintr-un interviu acordat gazetei Washington Post, în 1957, cuvinte valabile și astăzi și folosite ca și motto de un număr mare de fotografi. Momentul decisiv, clipa, frântura de moment în care furi imaginea și o transpui pe hârtie sau pe suport digital.  Aceasta este arta fotografică, o pasiune care cuprinde din ce în ce mai mulți participanți la captarea vieții. Pentru că fotografia reușește să scrie istoria atractiv și sigur, o istorie personală fie una colectivă. Atracția către fotografie începe ușor și apoi te copleșește, îți dorești pe zi ce trece,  ca un“vânător” să prinzi cât mai multe imagini și să ai cele mai bune arme de captare.

Un curs de fotografie este locul pe care  fotograful amator trebuie să și-l  treacă în portofoliu. Oricât ai exersa, școala îți punctează etape importante care în vâltoarea pasiunii sunt uitate. Exercițiul sub îndrumare și  în competiție cu ceilalți cursanți oferă nebănuite satisfacții. La cursul de artă fotografică dezvoltăm capacitățile creative și tehnice abordând o programă diversificată și atractivă. Orice curs  implică învățarea unor reguli care ghidează fotograful în acțiunile lui. Unii sunt tentați să susțină că, în special în artă, regulile le limitează creația; aceștia le ignoră și „merg” pe drumul lor. Totuși există posibilitatea ca „drumul personal” al aceluia să fie deja descris într-o regulă, pe care fotograful nostru nu o știe încă. Învățând regulile, cursantul va avansa mai repede și va realiza lucrări mai bune decât cei care nu le cunosc și de multe ori, le redescoperă.

Calea spre măiestrie implică modestie, răbdare, interes și acceptarea ideii că învățarea regulilor specifice este o etapă importantă a educației. Prin practică și studiu temeinic, fotografia capătă altă perspectivă artistică.

Aceasta înseamnă învățarea unor  concepte, cum se aplică  și de ce se aplică. Astfel de concepte sunt: metafore vizuale, paleta de culori, nuanțe, saturație, luminozitate, mișcare, compoziție, expunere, format, stil, culoare, armonie, coerență, hiperbolă, simbolism, exagerare, simplificare, spațiu negativ, minimalism, etc.

În artă, stilul personal reprezintă modalitatea personală, unică, prin care exprimăm emoțiile noastre, ca răspuns la un subiect sau la o temă. Dacă fotografia asupra unui subiect seamănă cu cele realizate de alți fotografi, înseamnă că stilul nu este personal.

Cursul de artă fotografică îndrumă către descoperirea acelui drum personal prin analize pertinente din punct de vedere compozițional, și stabilirea unui stil propriu prin analize imagologice. Concentrarea exclusivă pe aspectele tehnice nu este suficientă pentru a construi un stil personal. În cel mai bun caz, recunoașterea va fi din punct de vedere  tehnic. Așa cum spunea Ansel Adams: „Nimănui nu-i pasă de o fotografie clară a unui concept neclar.”

 

 

 Din programa Cursului de Artă fotografică

 Istoria fotografiei:

-apariția camerei obscure;

-fotografia digitală;

Nume importante în istoria fotografiei;

Fotografia – formă de comunicare;

Fotografia – formă de artă;

Fotografia și presa;

Istoria Artei

Curente și mișcări artistice

Tehnică fotografică

Aparatul de fotografiat

Obiectivul

Distanța focală

Diafragma

Timpul de expunere

Tipuri de obiective

Focusarea (manuală, automată)

Expunerea Câmpul de profunzime

Sensibilități ISO,

Temperatură de culoare

White balans- balansul de alb

Tipuri de lumină

Echipamente fotografice

FOTOCOMPOZIȚIA

Folosirea regulii de aur

Utilizarea liniilor în fotografie

Utilizarea formelor geometrice în fotocompoziție: diagonalele,  cercul, triunghiul etc.

Primplanurile

Perspectiva liniară

Folosirea umbrelor, reflexiilor, contururilor, siluetelor

Utilizarea texturilor

Tonuri Culori, contraste

Imagini monocrome

Imagini alb-negru

Portretul și oamenii

Portret în exterior, interior Portret în studio

ședință foto – Posing comunicarea cu modelul

Arhitectură

Peisaj

Fotografie comercială de produs

Still Life - Natură Statică

Macrofotografia

Amplasarea obiectelor în cadru

PRELUCRAREA ȘI FINISAREA FOTOGRAFIEI DIGITALE

Calibrarea monitorului

Importanța Managementului culorii

Rezoluția

Prelucrările de bază ale imaginilor digitale

Pașii de lucru în prelucrarea și finisarea fișierelor RAW

Our Main Teachers

Profesor titular al cursului de ARTĂ FOTOGRAFICĂ ȘI ARTĂ VIDEO, absolventă a Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” – secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative. A absolvit masteratul de ARTE VIZUALE în 2015. Are în palmares o activitate variată: autor de poezie, producător general de televiziune, director de publicitate, inițiator și fondator al Festivalului Național […]

Price : Free

Location : Str. Mircea cel Bătrân nr. 106

Question