01-02-2017

5 ani

Home Courses

Pian

Pian

Teacher

IFTIME RODICA

Category

Instrumente

Course Attendees

Still no participant

Course Reviews

Still no reviews

„Pianul este instrumentul cel mai cunoscut și poate cel mai răspândit pentru limbajul universal al muzicii.” (Alma Cornea Ionescu). Studierea acestui instrument este o modalitate de răspândire a culturii, de formare a bunului gust, al simțului critic, al gândirii și inteligenței. Lecțiile de pian, ilustrate prin numeroase exemple muzicale din literatura pianistică, conduc judicios spre cunoașterea posibilităților tehnice și expresive ale instrumentului: discreția, suplețea, dar și forța lui. În toate aceste exemple se analizează obligatoriu elementele de limbaj întâlnite: tonalitate, ritm, tempo, nuanțe, structură, armonie, polifonie. Aceste exemple se studiază separat la mâna dreaptă, la mâna stângă, apoi la ambele mâini. Modul de a cânta al pianistului poate fi nuanțat la infinit prin ceea ce se numește tușeu, adică manieră de a ataca, de a prelungi și de a înlănțui notele, precum și echilibrul diferitelor note cântate în același timp. La aceasta se adaugă și o dozare judicioasă a efectelor de pedală, putându-se astfel vorbi de un tușeu  catifelat, perlat, cristalin sau dur, sacadat, mecanic, etc. Toate aceste calități îmbinate cu marea lui întindere conferă pianului meritul lui de a fi un instrument solistic prin excelență.  Repertoriul ales corespunde în primul rând vârstei, dar și trăsăturilor individuale ale „viitorului pianist”. Dintre toate instrumentele muzicale de care dispune lumea, pianul satisface cel mai mult gusturile și diferitele opțiuni de gen: acest instrument poate fi de estradă, de confort, solist și acompaniator, având o gamă bogată a capacității orchestrale, diverse utilități și țeluri muzicale. Extraordinar de bogată și numeroasă este literatura pianistică, începând din preclasicism și până în zilele noastre, desfășurând astfel pe parcursul epocilor posibilitățile și frumuseațea acestui instrument. Nici o operă și nici un balet nu există fără un pianist corepetitor, iar ca pian de estradă, el și-a demonstrat necesitatea prin farmecul melodiilor ce au evoluat în genuri diferite de muzică până la cel mai nou, jazzul.

Învățământul muzical e o parte importantă a educației estetice.  Pianul este un obiect multilateral ce necesită tehnică instrumentală, atenție și manifestarea caracterului propriu. Procesul de învățare al cântatului la pian este infinit, poate dura toată viața, el dezvoltă răbdarea, atenția distributivă, ambiția, educă personalitatea, schimbă comportamentul pianistului făcându-i un beneficiu pe parcursul pătrunderii în măestria artei muzicale. Pentru dobândirea succeselor la elevi este foarte importantă relația între copil și profesor împreună cu părinții acestuia. Datorită dificultății predării instrumentului orele sunt individuale, e necesar să creăm starea de familie în care micul pianist se va simți înconjurat de atenția și dragostea prietenului său mare - profesorul de pian.

Elevii Centrului Cultural  Județean Constanța „Teodor T. Burada”, au venit în fiecare an cu premiile 1,2,3, premii speciale, iar anul 2016 a adus două trofee de la concursul Național „Pianul a doua pasiune” - Râmnicu Vâlcea și Galați, „Pianul Fermecat”. La filiala Medgidia în fiecare an avem în jur de 50 de elevi. Dorința copiilor de a cunoaște acest instrument magic crește de la an la an. Menționăm că în fiecare an organizăm concursuri și recitaluri iar elevii sunt foarte activi și doritori de a participa la aceste activități. Am fost invitați la emisiuni televizate iar în viitor vom organiza diverse activități și vom participa la concursuri naționale și internaționale. Elevii interpretează partituri destul de complicate și o fac cu mare pasiune.  Anul școlar se încheie printr-o verificare individuală in fața unei comisii de specialitate. Încurajăm elevii să participe la concursurile naționale de interpretare pianistică, iar obținerea premiilor și a mențiunilor vin ca un stimulent pentru continuarea cu mai multă muncă și dăruire a studiului.

Difficulty : 1. Începător 2. Mediu 3. Avansat

Location : B-dul I.C. Brătianu nr. 46 B-dul. Decebal nr. 49 B-dul. I. C. Brătianu nr. 68 Str. Mircea cel Bătrân nr. 106

Question

f