Lansare de carte- Dan Moisescu un reper în folcloristica românească

 

Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” a găzduit în data de 01 octombrie 2019, lansarea cărții monografice „Dan Moisescu- un reper în folcloristica românească semnată de Aurelia Lăpușan și Cristian Obrejan. Evenimentul gândit ca un preambul al Festivalului Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, ajuns astăzi la cea de -a XXIII-a ediție, a debutat cu declarația directorului general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, prof. Doina Voivozeanu:

Ne aflăm astăzi aici pentru a marca un moment important pentru cultura dobrogeană, pentru folclorul dobrogean al zonei noastre. Este vorba despre după cum bine știți de lansarea cărții „Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească”. Această idee ne-a venit în primul rând de la Festivalul Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, care anul acesta se află la cea de a XXIII-a ediție. Este cel mai vechi festival de gen din Dobrogea și am reușit să îl păstrăm ani la rând iar acest lucru ne bucură nespus. Faptul că poartă numele lui Dan Moisescu ne-a determinat să ne gândim că această persoană merită mai mult decât i s-a oferit până acum. S-a scris prea puțin despre el, se vorbește prea puțin despre el. A fost un mare folclorist, un mare muzician. Ce ne-a mai determinat să ne gândim la editarea acestei cărți, a fost faptul că anul acesta se împlinesc 110 ani de la nașterea lui și nu în ultimul rând că nimeni nu a scris și nimeni nu a lansat o astfel de carte. Demersul a pornit desigur de la ideea celor doi colaboratori apropiați ai mei doamna Aurelia Lăpușan și domnul Cristian Obrejan. Dar după cum bine știți, de mâine se desfășoară deja Festivalul de la Topalu, Festivalul „Dan Moisescu” și am spus să legăm aceste două evenimente importante și frumoase. Considerăm că este o carte necesară, așteptată și dorită de foarte mulți specialiști și nu numai.”

Cartea a fost prezentată de etnomuzicologul Eugenia Florea și scriitorul Ovidiu Dunăreanu – Vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România și colaborator al revistei „Datina” .

Ne face marea onoare de a scrie articole în revista noastră și astfel crescându-i nivelul și interesul pentru această publicație.”  A mai adăugat managerul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” – Doina Voivozeanu despre scriitorul Ovidiu Dunăreanu.