Home

Secția Județeană de Exploatare a Filmelor

Secția Județeană de Exploatare a Filmelor

În urma unui proces de reorganizare al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”,  în luna mai (2016), fosta Direcție Județeană a Distribuției și Exploatării Filmelor Constanța a fost absorbită de către Centrul Cultural și a devenit secție în cadrul instituției.

Misiunea Secției Județene de Exploatare a Filmelor Constanța este de a revitaliza și moderniza viața culturală la nivel local și județean, făcând toate demersurile posibile  de a distribui filme aduse din străinătate, dar mai ales cele din România.

Secția pune foarte mult accent pe promovarea valorilor autohtone, dorind să prezinte publicului atât operele românești consacrate, de o valoare artistică, istorică și culturală inestimabilă, cât și opere noi ale artiștilor români tineri dornici de afirmare.

De asemenea, misiunea permanentă a Secției este de a asigura la nivel de excelență distribuția și exploatarea filmelor, atât pentru publicul județului Constanța, cât și pentru publicul larg- turiști străini și români.

Sediul social al secției este Centrul Cultural Multifuncțional pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanța (fostul Cinematograf „Republica”).

Secția de Distribuție și Exploatare a Filmelor a demarat  în 2016 -2017 următoarele proiecte:

PUTEREA MEMORIEI

Acest proiect tinde să marcheze 100 de ani de la  Unirea Transilvaniei cu România, eveniment principal al Istoriei României. Totodată, aducem în prim plan  cunoașterea valorilor culturale, prin difuzarea unui pachet de filme istorice românești, pretext pentru a face o analiză istorică, valorificând în același timp rolul filmului în conservarea tradițiilor. „Puterea Memoriei”, propune un pachet de filme istorice românești, în regia lui Sergiu Nicolaescu, ce au la bază subiecte de război, precum Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, sau Războiul de Independență al României, venind astfel în sprijinul tinerilor, în speranța că le vom deschide apetitul pentru studiu, cultură, istorie și tradițiile care stau la baza identității poporului român, întărindu-le totodată sentimentul de patriotism. Printre colaboratori aflându-se profesioniști în domeniu precum: actori, regizori, profesori  universitari, veterani de război și ofițeri ai Armatei Române, vizionarea unui film va fi precedat de sesiuni de întrebări și răspunsuri pentru aflarea adevărurilor istorice care de multe ori sunt omise sau modificate în film, în funcție de viziunea regizorală.

 

PROIECTUL „OVIDIUS”

Printre obiectivele acestui proiect, se regăsesc: cunoașterea valorilor culturale și artistice, familiarizarea cu arta cinematografică, pornind de la bogata filmografie din patrimoniul Arhivei Naționale de Filme. Acest eveniment va avea un caracter interactiv, fiind precedat de discuții libere, urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri în ceea ce privește, în esență, parcurgerea drumului de la carte la film și invers, venind în ajutorul elevilor pentru o mai bună cunoaștere a valorilor noastre naționale. Urmărim totodată sporirea interesului elevilor față de cultură și în speță, de arta cinematografică. Proiectul Cultural „Ovidius”, se adresează în special, dar nu exclusiv elevilor de gimnaziu și liceu, întrucât pachetul de filme românești pe care îl oferim, are un rol educativ, având subiecte extrase din capodoperele literaturii noastre, ce se regăsesc în programa școlară.

 

 

În 2018, activitatea cinematografică a fost desfășurată în perioada sezonului estival în cadrul  proiectului „O mare de filme”.  Proiectul face parte din categoria  proiectelor cultural-artistice și este inițiat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

Proiectul cultural cinematografic „O MARE DE FILM”  a presupus derularea unor proiecții săptămânale de filme pe plajele situate între Mangalia și Năvodari. Au fost proiectate  filme pentru toată familia, pe un ecran gonflabil în perioada 01 iulie- 31 august (2018)

Acesta s-a adresat în special turiștilor sosiți pe litoral oferind o propunere inedită de petrecere a timpului liber, având în vedere faptul că nu mai există un acces constant la proiecții de film prin lipsa spațiilor de desfășurare al acestora.

Marele ecran și experiența filmului   par să fie și o mare provocare a zilelor noastre, când privitul s-a mutat în fața ecranului din propria sufragerie sau a și mai micului ecran al tabletei sau smartphonului.

 

Proiectul cultural  „UNITATE”   Caravana cinematografică –  Drumul de la Unirea Dobrogei cu țara la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Acest proiect tinde să marcheze împlinirea a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu țara și a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Având în vedere însemnătatea extrem de importantă a acestor evenimente pentru istoria Dobrogei și implicit naționale, ne -am propus ca prin proiectul nostru să aducem în atenția dobrogenilor, prin prezentarea de filme, pagini glorioase de luptă ale armatei române, momente importante în istoria neamului nostru.

Astfel s-a continuat practic lecția deschisă de istorie începută prin proiectul “Puterea memoriei”, un proiect care a avut un real  succes.

Am propus un pachet de filme istorice românești care au la bază subiecte istorice, începând chiar cu perioada dacilor și romanilor, continuând cu perioada marilor domnitori pentru a ajunge la  Războiul de Independență al României, la Primul Război Mondial sau Al Doilea Război Mondial. S-au derulat 20 de proiecții atât în aer liber (pe ecran gonflabil), cât și în interior în mai multe localități sau chiar în Constanța (Topalu, Topraisar, Peștera, Cernavodă, Vulturu, Adamclisi, Mircea Vodă, Castelu, Limanu,2 Mai, Târgușor, Gârliciu, Ciocârlia, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” , Școala Gimnazială „Nicolae Tonitza” etc.)