Anunturi Evenimente

ZIUA LIMBII ROMÂNE

Limba este comoara cea mai de preț a unui popor!

 

Prin graiul pe care îl vorbește un popor acesta ajunge să își dezvăluie întreaga sa făptură lăuntrică și acel spirit patriotic moștenit din moși strămoși, dezvoltându-și totodată sentimentul de mândrie și admirație atât pentru generațiile actuale, cât și pentru generațiile viitoare.

Astfel pe 31 august 2018, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” invită spectatorii iubitori de artă și cultură la   Evenimentul va avea loc începând cu orele 18:00 la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.

Calitatea de neprețuit a graiului matern se explică prin harul ei de a oglindi întreaga istorie a neamului, cu toate victoriile și înfrângerile trăite, cu toate bucuriile și tristețile simțite, visele și speranțele spulberate de împrejurările nesigure prin care i-a fost sortit să treacă. În graiul matern al limbii române se ascunde trecutul, zestrea noastră strămoșească, a originilor cu care suntem înfrățiți încă de la naștere. De aceea, putem cataloga fără  urmă de modestie limba maternă drept o comoară. Așadar, avem obligația de a o păstra, respecta și cultiva cu sfințenie și dăruire, cu dragoste și respect. Strămoșii noștri au șlefuit-o cum au știut ei mai bine, i-au dat culoare și aripi. Pentru respectul tuturor strămoșilor, dar în primul rând pentru respectul de sine, s-o iubim, prețuim și s-o vorbim corect.

Printre manifestările de anvergură pregătite în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Asociația Casa Mării Negre/ Black Sea House, spectatorii vor putea aplauda o serie de recitaluri de poezie și  cântece, susținute de elevii de la Palatul Copiilor din Constanța și lecții de istorie interactive. Printre invitați se vor afla Dorin Popescu, eseist, cadru universitar, diplomat, Dan Cojocaru, (actor la Teatrul de Stat Constanța și Șef serviciu Coordonare Centrul Multifuncțional și Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor), care va susține o lectură interactivă. Amintim doua teme importante ce vor fi  abordate în cadrul evenimentului „O călătorie în Dobrogea” – Teodor T. Burada,  Memoriile Reginei Maria a României, „Povestea vieții mele”.

„A vorbi frumos românește  înseamnă a fi colindat de dor,

a scrie frumos românește înseamnă a fi găsit cărarea dorului spre dor.”                                                                                                                                                          (Fănuș Neagu)

Vă așteptăm!

Va recomandam